Enikő

Szeptember 15.

Név jelentése:


Szarvastehén

Név eredete:


Az Enikő női nevet Vörösmarty Mihály költőnk alkotta meg az ősi Enech névből.

Az Enéh török eredetű régi magyar személynév, a csodaszarvas mondájában Hunor és Magor anyjának neve. Jelentése a mai ünő (fiatal nőstény szarvas) szóval függ össze, de eredeti jelentése(fiatal) tehén.

A monda szerint Hunor és Magor apjuk halála után vadászni indultak hazájuk földjén kívül száz lovassal. A vadászat során egy pompás szarvason akadt meg a szemük. Ez a szarvas a Csodaszarvas volt, melyet üldözőbe vettek, s egész nap hajszolták, de leteríteni nem tudták. Éjjelre elvesztették a nyomát, így a vadászok tábort ütöttek. Ám másnap reggelre a szarvas újra felbukkant, melyet egy újabb, egész napra szóló hajsza során ismét sikertelenül próbáltak elejteni. Mindez több napon át ismétlődött, melynek során a testvérpár a szarvas nyomát követve egyre messzebb került hazájától. Egy napon, mikorra a testvérpár végleg elvesztette hazája nyomát, a szarvas sem bukkant fel többé.

A vadászok, miután letáboroztak egy közeli erdőben, ezen az éjjelen csodás zeneszót hallottak. Ezt követve jutottak el egy tisztásra, ahol erdei tündérlányok lejtették táncukat. A középen táncoló két lány az alánok fejedelmének, Dulnak a lánya volt. A lányok megriadtak a közeledőktől, ám a vadászok üldözőbe vették, majd elrabolták őket. Hunor és Magor a két hercegkisasszonyt rabolta el és vette nőül, míg társai a többi száz lányt.

Miután sokasodtak, Hunor leszármazottai lettek a hunok, míg Magor leszármazottai a magyarok népe. Mikor ezen a területen már nem volt elég hely számukra, elhatározták, hogy Hunor és nemzete, a hunok menjenek keletre, Magor és nemzete, a magyarok pedig nyugatra.

A monda szerint eredetileg Isten kardját kellett volna egy világtalan embernek hétszer megforgatni, majd eldobnia, és amerre esett volna, arra mentek volna új hazát keresni a hunok. Ám egy rettentő forgószél felkapta a kardot, és vitte nyugat felé. Mindannyian nekieredtek a vén Mandzuk két fiával, Attilával és Budával, míg végül elértek a Duna és a Tisza közé. Itt megtalálták a kardot, amelyet Attila kézbevett és háromszor vágott vele a négy égtáj felé. Ettől kezdve társítják Attilát Isten kardjával.

Név elemzése:


Az Enikő név barátságos, kedves személyiség kialakulását támogatja. A név viselői otthonosan mozognak a művészet világában. Értékelik a minőséget, de életerejük, lelkesedésük nem mindig elég ahhoz, hogy valóra is váltsák álmaikat, kielégítsék szükségleteiket. Sokszor segítenek másoknak, de az is gyakran előfordul velük, hogy túlságosan sokat foglalkoznak mások gondjaival.

Jókívánság

Több Enikő ismerősöm van, akik közül kettő feltétlenül elsőrendű helyet foglal el az életemben. Ennek magyarázható oka van, hiszen mindkettőjükhöz régi ismeretség köt. Az egyikkel tanuló társam párjaként ismerkedtem meg, a másikkal pedig a szolgálat kapcsán kerültem barátságba.

Mindkettőjükre talál a név elemzésének bizonyos vetülete, viszont amiben mindketten megegyeznek, hogy barátságos, kedves személyiségükhöz állandó lelkesedés kapcsolódik. Bizonyára mindkettőjük gondja terebélyes, de ennek ellenére van idejük arra, hogy mások helyzetén javítsanak.

Sértődékenyek is, de én inkább ezt érzékenységnek nevezném, ami semmivel sem különbözik az átlag reakciójától. Ez egy természetes védekezés, hiszen senki sem szereti, ha megbántják.

Ezt a rövid írást célzatosan készítettem, hogy köszöntsem a magam részéről is őket. Az egyiket azért, mert sokat segített könyveim megjelenésében, a másikat azért, mert én segítek neki. Mindkettő szeretetre méltó és én is azt szeretném, hogy boldogok legyenek és érjék utol álmaikat.

Szeretettel: Pap Laci