A keleti bölcsek Betlehemben

1). Máté 2,1-12. A keleti bölcsek Betlehemben

Máté és Lk bevezető története azt akarja megmutatni, hogyan készítette elő Isten Jézus születését nemcsak Izraelben, hanem a világmindenségben, de még azelőtt, hogy Keresztelő János útkészítő és Jézus munkája elkezdődött volna. Ezt a célt szolgálja a keleti bölcsek története is, mely népmesei formában valóságos és hétköznapi történetet beszél el.

A történet megjelöli a születés helyét: Bet – lehemkenyér háza. Betlehem Jeruzsálemtől délre 8 km-re 777 m magasságban fekszik. Más nevén Efratatermékenyt jelent.

Történeti személy Nagy Heródes is, aki Izrael edomita királya volt J.e. 37- J.u. 4 között, aki a rómaiak segítségével uralkodott, nagy pompával, de uralmát sötét gaztettek szennyezték be. A nép komolyan lenézte félpogány származása miatt (félzsidó), ő azonban szerette volna magára vonatkoztatni a messiási ígéreteket s emiatt különösen élete vége fele egyre féltékenyebb lett azokra, akiktől ezt az igényét féltette.

Hatalomféltésében annyira megvénült ember volt, hogy az újszülött Jézustól is emiatt féltette hatalmát s ezért riadt meg a bölcsek kérdésére is: Hol van a zsidók újszülött királya, mert hódolatot akarunk tenni neki?!

Jézus születésével egy időben különös esemény keltett figyelmet Jeruzsálemben: babiloni csillagjósok, mágusok keresték  a világ megváltóját, mert látták feltűnni a csillagát, hiszen kutatásaik arra vezették őket, hogy Izrael körében kell neki megszületnie. A bölcs, vagy az eredeti szöveg szerint mágosz a csillagvizsgáló tudósokat jelentette, akik egyben csillagjósok és álomfejtők is voltak.Napkeletfélreérthetetlenül Előázsiát jelentette, közelebbről Mezopotámiát, ahol még Jézus idejében is működtek ősi csillagvizsgálók, vagy Perzsiát, ahol a mágoszok rendje kialakult. A kérdés az lehet, hogy honnan tudtak a születésről a mágusok, mire azt a feleletet adhatjuk, hogy bizonyára Bálám próféta jövendölése Num (24,17)  terjedhetett el, vagy esetleg egy angyali szózat indíthatta el a bölcseket. Viszont ezt teljességgel nem lehet megállapítani. A bölcsek számát és nevét nem tudjuk és általánosan ismert elnevezésük is későbbi eredetű.

Érdekesnek minősül, hogy Isten éppen ezeknek az embereknek adott jelt az asztrológia utján, melyről tudni kell, hogy babona volt Izrael területén. A mágusok elindultak, viszont Izrael lelki vezetői, akik ismerték a jövendöléseket időben tájékoztatták Heródest, s vele az élen fegyverkeztek is a megszületendő Jézus ellen. Heródes háborgása rémülettel töltötte el a várost, mert tudták, hogy amennyiben indulatok fűtik a királyt, akkor nem sok jót várhatnak tőle.

Miután Máté összeszerkesztette az ószövetségi jövendölést és a beteljesedett újszövetségi ígéreteket, nyomban kegyetlen hajsza indult a csecsemő Jézus ellen. A mágusokat szép szavakkal és hazugsággal akarta céljainak megfelelően befolyásolni, viszont ők eredeti céljuktól nem álltak el. Érdemes odafigyelni arra az ajándékozásra, melyet az evangélista felsorol: három fontos ajándék szerepel: arany mirhaés tömjén. Magától értetődően az arany kijárt egy uralkodó királynak, a mirha egy felkentnek és a tömjén  Istennek. E három ajándékot itt most összekapcsolták s rendkívüli módon ajándékozták meg Jézust. Az ajándékok mindenképpen Előázsia kincseiből valók.

Érdekesen világlik ki, hogy addig csak a zsidók Istene milyen kiváltságosan bánt a pogány-nem zsidó mágusokkal, nemcsak azért, mert sikerült nekik hódolatot tenni, hanem azért is, mert kikerülhették Heródes embereit. Ennek ellenére azonban Heródes és alattvalói szinte kikényszerítették Isten ellenszenvét.

Alkalmazás:

a). Két szereplő személyisége:         1. Heródes = hatalomféltő

2. A mágusok = tisztelettudók

b). A két személyiség sokszor összeolvad az emberben:

1. féltjük a pozíciónkat. –

2. tisztelettel is adózunk másoknak. –

c). Mi az, ami megváltoztatásra vár?

1. arany = értékelés

2. mirha = megbecsülés

3. tömjén = tisztelet

d). Végső következtetés: az élő ember követeli meg részünkről a kellő tiszteletet.

Van hozzáfűznivalója? Tegye meg nyugodtan!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s