Esztendőnyi lelki kenyér – egyházi beszédek -2.

Ide kattintva megnézheti a könyv borítóját PDF-formátumban

Meggyőződésem, hogy Pap Gy. László legújabb könyve nem csak a szigorú vallásos életet élők, és nem kizárólag az unitáriusok számára jelenthet kedves, sok-sok továbbgondolni valót tartalmazó olvasmányt. Furcsa és nem magától érthetődő ezt állítani egyházi beszédekről. Furcsa, de kizárólag addig, ameddig az Olvasó el nem kezd ismerkedni az írásokkal, amelyek a jézusi szeretet törvény jegyében fogantak.

Alapvető élethelyzetek, egyéni, közösségi, nemzeti kérdések jelennek meg és bibliai példázatokon, leckéken, tanításokon keresztül  jutunk el a Szeretet Parancsának engedelmeskedő ember válaszáig, helyeselhető döntéséig. Ebben a közegben egyszerű, érthető üzenetek, fogódzkodók, sarokkövek, mércék vannak, itt nem lehet a Mindenség végtelen viszonylagosságára, a Szubjektum határtalanságára, korlátlanságára, megzabolázhatatlanságára hivatkozni. Isten országában nincsen gyorsított törvénykezés, nem írják át újra és újra a szabályokat, ott világosság, egyértelműség és bizonyosság uralkodik. Ezek azok a tényezők melyeket hétköznapi életünkben talán a legtöbben hiányolunk.

Sötétség vesz körbe sokszor, sokunkat, máskor mi magunk árasztjuk a sötétséget, mint Lázár Ervin alkotói válságban szenvedő költőhőse, Berzsián, akinek még így is meg kell küzdenie az éjfeketeséget hozó Áttentő Redázzal – hogy egy másik, ugyancsak friss, kislányommal együtt átélt olvasmányélményből hozzak példát. A sötétség sokféle alakban törhet ránk. Legyen szó tudatlanságról, irigységről, rosszat akarásról, kegyetlenségről, szomorúságról, megtévesztésről, sötétül körülöttünk a világ és keressük a fényt és annak forrását, hogy ne bukjunk orra, vagy éppen csak megláthassuk, hogy a következő lépéssel hova is lépünk.

Összekuszált, csűrt és csavart beszédeket intéznek hozzánk, magyarázkodásokkal, hitegetésekkel, kibogozhatatlan történetekkel és ideológiákkal traktálnak, hogy semmiben se lehessünk bizonyosak és egyértelmű csak a sokolvasatúság lehessen. Ezzel szemben Isten törvényeinek maradéktalan betartásával sokkalta élhetőbb világot tudnánk magunk körül, olyan világot, melyben az Ember a Teremtés különleges csodája maradhatna és jóra járó esze, szeretet vezérelte tettei, részt vállalásai, önzetlensége által értékes, üdvözült életet élhetne.

Ezekkel a gondolatokkal ajánlom az Esztendőnyi lelki kenyér című könyvet a Tisztelt Olvasók figyelmébe.

Csíki András