Mt: 4,12-16

Jézus nyilvános működése Galileában

1). Előzmények és Jézus működésének színtere: Mt: 4,12-16

Nagy Heródes fia, akit Antipasznak ismerünk, hamarosan Mahérusz várának börtönébe vetette. Jézus különös módon válaszolt erre: visszavonult, de nem Antipász elől, hiszen Galilea Antipasz országrészében volt, hanem a nyilvánosság elől vonult félre. Cselekedetével arra akart figyelmeztetni, hogy, aki az ő útján akar járni, az nem válaszolhat az erőszakra erőszakkal, hanem szelídséggel és alázattal. Az is bizonyossá válik, hogy Jézus mégis Jánostól vette át a szolgálatot, hiszen János elnémulása és Jézus fellépése szoros összefüggésben áll egymással.

Kafernaum a Genezáret tó, vagy más nevén Tibériás tó, vagy galileai tenger északnyugati partján épült. Zabulon és Naftalim törzsének szállásbirtoka a Genezáret tó nyugati és észak – nyugati partvidékén húzódott.

tenger menti út a Földközi – tengernek tartó, Egyiptomot a Tigris és Eufrátesz vidékével összekötő ősi karavánutat jelentette. Ézsaiás próféta (9,1-2.) erről a részről mondta, hogy a pogányok Galileája, mert erkölcsi romlásának sötétsége hasonlít a halál birodalmának sötétségéhez. Jézus megjelenése ezen a tájon szinte természetszerűen vonja maga után azt a világosságot, melyet ő hordozott.

Jézus első prédikálásának tartalmát hasonlóképpen fogalmazza meg, mint Keresztelő János, mégis a két prófécia között különbséget fedezhetünk fel, viszont nem csak abban, hogy János a megtérést, míg Jézus a beteljesedést hirdette. Ezt a beszédbeli különbséget csak a későbbi egyházi tanok igyekeztek megtenni, mert eredetileg a különbség éppen a két próféta helyzetéből adódott. Ami Jánosnál prófécia volt, az Jézus esetében történelmi valósággá vált, de különben Jézus azt a szót vette át Jánostól, melyet ő abbahagyott. Így tulajdonképpen a legmegfelelőbb korszakváltásnak lehetünk a tanúi.

Alkalmazás:

  1. Nagy különbség: tegyétek!  Még azt sem jelenti, hogy fogjuk meg és vigyétek!
  2. Jézus: Jöjjetek utánam és azt cselekedjétek, amit én teszek!

Van hozzáfűznivalója? Tegye meg nyugodtan!