A helyes imádság

A helyes imádság

Textus: Máté 6,5-15.

1). Ne legyünk olyanok, mint a képmutatók, akik szívesen imádkoznak az emberek szeme láttára, vagy nyilvános helyeken.

2). Titkon, a bezárt ajtó mögött imádkozzunk.

3). Imádságainkban ne szaporítsuk a szót:

–        ne tegyünk úgy, mint a (pogányok) hitetlenek.

–        Isten tudja, hogy mire van szükségünk.

4). A mintaimádság: Miatyánk:

  1. A mi Atyánk a mennyben van
  2. Szenteljük meg az ő nevét
  3. Jöjjön el az ő országa
  4. Legyen meg akarata: – a mennyben és a földön
  5. Mindennapi kenyerünket adja meg
  6. Bocsássa meg vétkeinket
  7. Ne vigyen kísértésbe
  8. Szabadítson meg a gonosztól

5). Amennyiben megbocsátunk embertársainknak, akkor Isten is megbocsát nekünk.

4). A negyedik kérédéskörben a Miatyánk rendjén egy ún. mintaimádsággal kell foglalkozzunk, melynek 8 kitételét külön-külön szeretném tárgyalni. Az a bátor kijelentés, hogy mintaimádság nem azt jelenti, hogy egyfajta imádságsablont akar ezzel Jézus felállítani, hanem inkább egy útmutatás akar lenni számunkra, akik imádságainkban is állandóan keressük Istennel a kapcsolatot.

Érdemes felfigyelni a Miatyánk szerkezetére, melyben a megszólítás után három olyan kérést találunk, melyeknek középpontjában az Atya áll. Az imádság második részében a mindennapi életet érintő kérések jönnek elő. Mielőtt azonban a kérésekkel külön-külön is foglalkoznánk, szeretném felhívni a figyelmet arra a központi gondolatra, melyet Jézus tanításában tapasztalhatunk, s mely Isten atyaságát helyezi előtérbe. Itt azonban ez nem úgy jelenik meg, mint egy emberi vágy, hanem mint egy valóság, mikor mi Isten gyermekeivé válunk, Ő pedig megmarad a Mi Atyánk.

1). A mi Atyánk a mennyben van. itt sokan az elválasztó határvonalakat magyarázzák, pedig nem artról van szó. A kifejezés nem elválaszt bennünket Istentől, „ki a mennyekben van”, hanem érzékelteti, hogy Isten egy más fajta környezetben él, mint mi, de ő ennek ellenére az imádkozó ember számára nemcsak hatalmas és szent marad, hanem állandóan elérhető is.

Van hozzáfűznivalója? Tegye meg nyugodtan!