Benedek Enikő – Ballag már

Ballag már…

Ballagnak  a nagycsoportos óvodások, ballagnak a negyedik, a nyolcadik, a tizenkettedik osztályosok, a végzős egyetemi hallgatók és ballagunk mi is nőszövetségi tagok. Igazi véndiákok, akik degeszre tömött tarisznyával évről-évre ballagunk életünk keskeny avagy kicsit szélesebb útszakaszain, mindig remélve, hogy majd megérjük a következő találkozást is. Egyelőre nincsenek pontos elképzeléseink arról, hogy miként fogunk továbbtanulni, vagy esetleg hogyan fogjuk túlélni a holnapot, de azt biztosan tudjuk, hogy amit elvégeztünk azt szívvel- lélekkel, és teljes odaadással tettük. Ismerjük munkánk súlyát, fontosságát és jelentőségét a kis és nagyobb közösségünk életében, de ugyanakkor a személyes életünkben is.

A jázminbokrok virágainak illatától átitatott esős, borongós hajnalon- míg mások még alusznak- senki sem vár ránk vagy integet virággal felénk, s mégis olyan büszkén haladunk a korral, hogy csak fogadott osztályfőnökünk felénk intézett biztató, bátorító szavai tudják feledtetni  bőrig ázott, testre tapadt, valamikori simára vasalt ruháink ráncait. – Nem vagyunk normálisak- jegyzi meg Irénke, amikor a lépcsőlejárathoz érve nagyot cuppan a cipője, és kis tócsákat hagyva maga után, a felsőruháját levetve a kürtőskalácssütő pálcára tekerte. – Na, így na!- s a láng fölé tartja. Gondolataimat azonnal elhessegetem a 145. számú  énekről és a teológusunk int: -Legyen a 156-os!

Pünkösd másodnapján is, a szolgálatot Szombatfalvi Csongor első éves teológiai hallgató végzi, majd a helybéli lelkész ágendája után ezen a napon is együtt osztják az úrvacsorát. Az ünnepi istentisztelet után, a nagy többségben véndiákok alkotta gyülekezet színe-java a tanácsterembe vonul, ahol jóízűen a magasütötte, majd megette alapon, elfogyasztja a tejszínhabbal feldúsított kürtőskalácsokat. Gondolom, hogy azt mindenki tudja, hogy a kicsengetési bankett után következik a vizsga, így hát a két egymást követő júniusi vasárnapon kerül sor a vizsgamunkák bemutatására. Reménykedem, hogy azok is olyan szépek és finomak lesznek majd, mint az évadban megsütött 1125 darab.

Benedek Enikő