December 4.

Angyalóra az asztalon

Az év végi ünnepkörben bizonyos kultikus növények a lakás fő helyére kerülnek. A fenyőfán kívül decemberben ma már újra az ajtóra vagy az asztalra kerül az adventi koszorú, amelynek az első gyertyáját most hétvégén kell meggyújtani.

Czauner Péter| Népszabadság|

Egy dizájnosabb adventi ...

Egy dizájnosabb adventi koszorú a merészebbeknek

 

Advent idején a legtöbb virágbolt, hipermarket bő választékban kínálja a kisebb, nagyobb, olcsóbb, drágább díszes koszorút, ajtódíszt. Sokan csak a karácsonyi hangulat miatt vásárolják, s díszítik a lakást, keveset vagy semmit nem tudnak a koszorú által jelképezett misztériumról.

Az advent a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. (A latin eredetű szó jelentése: Adventus Domini = az Úr eljövetele. Az advent első napja a november 30-i András-naphoz legközelebbi vasárnap, az idén november 28.) Az adventi koszorú hagyománya a régmúltba nyúlik vissza, és a néprajzkutatók szerint a téli napforduló szokásaival van kapcsolatban. Alapját szalmából, vesszőből a nyári napfordulón kellett elkészíteni, és ahogy múlt az idő, úgy díszítették az erdőkben található növényi részekkel, s télire fenyődíszt kapott. A mostanihoz hasonló koszorú készítése viszonylag új, a XIX. századból való német szokás. Az adventi, négy gyertyával készülő fenyőkoszorú északnémet tartományokból osztrák közvetítéssel került a múlt század közepén Magyarországra.

Azokban a családokban, ahol ügyes kezű gyermek, szülő van, házilagosan is készíthető karácsonyi ajtódísz és koszorú. A piacokon a a díszek, a gyertyák, a koszorú alapanyaga megvásárolható. Ezeken kívül egy kombinált fogóra, alkalmas lemez gyertyatartókra és kötöződrótra van szükség. A koszorúkészítés előtt azonban ismerni kell az advent és a koszorú jelképvilágát.

 

Van hozzáfűznivalója? Tegye meg nyugodtan!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s