Kövend büszke boldogsága

Kedves Testvéreim, szeretett Atyámfiai!

Kétségtelen tény, hogy amikor Isten a markába vette Aranyos vidék Kövend faluját, azt mondta magában: »Gondot viselek erre a népre. Adok a falunak jó szolgákat, tisztességes és becsületes szívet az embereknek, hogy legyen, akiket kövessenek, és hogy egymást szeressék.«

Amikor még a szolgálat ide kötött engem is a szomszédos faluhoz, Bágyonhoz, akkor már Székely Miklós lelkésztestvéremmel kacérkodtunk azzal a gondolattal, hogy valamikor össze kell gyűjtenünk a Kövendi Unitárius Egyházközség eseményeit is, hogy egy helyen láthassa, olvashassa a kíváncsi ember e gyülekezet dicső, tisztességes és szép múltjának történetét. Ennek közel 80 éve most megtörtént és itt található e könyvben.

A 20. század három kiváló szolgájáról, Ádámosy Gáborról, DR. Abrudbányai Fikker Jánosról és Kiss Zoltánról gyűjtögettem össze az eseményeket, raktam időrendbe azokat és az egyházközség jóvoltából, a támogatók közreműködésével kézbe vehetnek ma egy könyvet e szép ünnep alkalmával azok, akik úgy érzik, hogy valamilyen szálon kötődnek a faluhoz.

A könyv nemcsak a három tisztességes és nagyérdemű szolgáról szól, hanem azokról a becsületes kövendiekről is, akik nevükkel, tetteikkel öregbítették e gyülekezet büszke boldogságát. Jó lett volna, ha sokkal több rendes emberről szólhatok e könyvben, de sok minden behatárolta az elősorolandó tudósítások hosszát, terjedelmét. Olyan egyszerű emberekről is szerettem volna megemlékezni, mint akikkel rendszeresen találkoztunk, amikor szinte naponta átjöttünk, hogy életben tartsuk a kövendi lelkészi családdal és a gyülekezettel a barátságunkat. Akkor minden alkalommal megkérdezte egy rendes ember a sok közül, hogy »Jól vannak?« Nyomban válaszolt is maga, hogy: »Persze, hogy jól!« Majd: »Szeretik Kövenden?« Hasonlóképpen erre is felelt: »Persze, hogy szeretik, mert jó Kövenden.«

A könyv címét nem én találtam ki, hanem kölcsön vettem egyik tudósításból, ahol ismételten megerősítették, hogy a kövendiek valóban mindig büszkék voltak magyarságukra, unitárius vallásukra és egész faluközösségükre.

Egy másik szempont melyre külön felhívom szíves figyelmüket az a rend és fegyelem, ami végig vonul az egyházközség életén mindhárom lelkész idejében. Határozottan jelentem, hogy a könyvben nincs senki és semmi kedvéért szépítés. Nincsenek kicsiszolva a történetek, hogy formált szépségben tündököljenek a lelkészek és azok az emberek, akik akkor körül vették őket. Ha elhallgattak is valamit a korabeli feljegyzések, akkor ez annak a ténynek tudható be – és semmit nem változtat tulajdonképpen az összképen, amilyenné szerették volna nevelni, alakítani a lelkészek és az egyházközség vezetői a gyülekezeti életet.

Székely Miklós testvérem hangsúlyosan köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködésével napvilágot látott e könyv. Engedjék meg nekem, hogy még egyszer hálásan megköszönjem Dr. Rezi Elek professzor úrnak, teológiai rektornak irányító és rendszerező munkáját. Hálás vagyok Szabó Kiss Enikő nagyváradi és Németh Irén debreceni atyámfiainak a lektori és korrektori munkáért. Pap Anikónak a fényképek elkészítéséért. Végül, de nem utolsó sorban szíves figyelmükbe ajánlom fiatal képzőművész testvérem, a nagyváradi Kapitán Csaba borítótervét és a könyvben látható illusztrációit. Jelzem, hogy nevezett atyánkfia most végzős, éppen a tegnap volt kicsengetése, de munkái tapasztalt művészre utalnak. Remélem, hogy ennek a kezdésnek folytatása lesz, s a későbbiek során még számtalan munkájával találkozhatunk hasonló kiadványok oldalain. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy a könyvbemutató alkalmával az ünnepélyen személyesen is köszönthetem  a kövendi gyülekezet nevében is.

Bízom abban, hogy örömmel, büszke boldogsággal fogják olvasni e könyv minden sorát.

Atyafiságos tisztelettel: Pap Gy. László

5 thoughts on “Kövend büszke boldogsága

 1. papgylaszlo Szerző

  Tisztelt Uram!

  Én a debreceni unitárius lelkész vagyok, aki Székely Miklós lelkész kérésére elvégeztem a köny írásával járó megbizatást. Arról nem tudok, hogy van-e a kövendi egyházközségnél még példány, de arról értesítem, hogy tiszteletpéldányaim közül tudok az ön rendelkezésére bocsájtani.

  Amennyiben útja Debrecen felé vezet, vagy akár utánvéttel szeretné, akkor szívesen állok rendelkezésére. A könyv ára különben 1500 Ft.

  Köszönöm elismerő szavait

  Atyafiságos tisztelettel: Pap Gy. László lelkész

 2. Ruzicska TAmás

  Tisztelt Érintettek!

  Gratulálni szeretnék a honlaphoz, a könyvhöz, és ahhoz hogy gondozzák Kövend
  ügyét!
  Anyai ágon Kövendről származom. 2011 nyarán jártam önöknél, Láttam a gyönyörű templomot a magyar zászlóval, és láttam a temetőben az őseim sírjait.
  Kérdésem hogy hol lehet megvenni a könyvet?
  Válaszukat várva:
  Ruzicska Tamás

 3. Várnai-Vígh Adrienn E.

  Tisztelt Pap Gy. László!
  (személyes üzenet)
  A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában dolgozom, munkaköröm egyik jelentős feladataként mint vallástudományi szakreferens.
  Egyetemünk Vallástudományi Tanszéke válogatott szemelvényeket jelentet meg a magyar vallástudomány történetéből, immár a 2. kötet munkálatai folynak. Ennek kapcsán látókörünkbe került Abrudbányai Fikker János is. Annak eldöntéséhez azonban, hogy egy szerző valamely munkája bekerülhet-e a gyűjteménybe, körültekintően meg kell ismerkednünk az életrajzával és lehetőleg teljes munkásságával. Így találtunk rá az Ön könyvére is, mely nemcsak e munkához volna hasznos, hanem Könyvtárunk vallástudományi állományában is helye volna. Nagy sajnálatunkra azonban eddig nem jutott hozzánk példány, sem másik magyarországi könyvtár állományában nem találtuk meg.
  Tisztelettel érdeklődöm, volna-e rá lehetőség, hogy valamilyen úton hozzájussunk kötetéhez?
  A megadott e-mail címen várom válaszát.

  Üdvözlettel:
  Várnai-Vígh Adrienn E.

 4. papgylaszlo Szerző

  Tisztelettel köszöntöm, kedves Tóth úr!

  A honlap létrehozása nem került nagy erőfeszítésbe, hiszen erre adott többféle lehetőség. A feltöltött anyag egy része pedig már régebbről meg volt, csak egyfajta rendszerben közzé kellett tennem.

  Jókívánságát nagyon köszönöm és bízom abban, hogy ezzel a naplóval is szolgálom Isten ügyét. A magam módján és őszintén.

  Az olvasható anyag rendszeresen bővül a legfrissebb beszédekkel, más írásokkal.

  Isten Önnel!

  Pap Gy. László

 5. Tóth Sándor

  Nagytiszteletű uram!
  Hogyan hozta létre ezt a honlapot? Hihetetlen bőség!
  Adjon még szolgálatához erőt az Isten.
  TS

Van hozzáfűznivalója? Tegye meg nyugodtan!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s